Bylinka, která dokáže překvapit

Jitrocel je běžně známou bylinkou, která je velkým bojovníkem proti kašli a dalším neduhům. To ovšem nemá nic společného s jitrocelem, který pochází z Indie, ačkoliv jsou si dost podobní. Tuto bylinku u nás převážně známe pod názvem Psyllium, který je skvělým zdrojem vlákniny. Napomáhá tak k řádnému vylučování nestrávených zbytků potravy z našeho těla ven. Navíc je naprosto skvělý v tom, že dává člověku pocit plnosti a díky tomu se doporučuje i v redukčních dietách. Zakoupit se dá v podobě jakoby hrubšího prášku a tak je připravený na konzumaci. Běžně se sežene v lékárnách nebo obchodech se zdravou výživou a rozhodně se nejedná o nedostatkové zboží.

psyllium rostlina

Konzumace je jednoduchá

V podstatě se dá užívat pouze prášek s vodou nebo šikovné hospodyňky toto 100% rozemleté osemení použijí jako náhradu mouky, poté i alergici na lepek si mohou vychutnat hamburger nebo houstičky či zdravý chleba. Dokonce není potřeba ani moc surovin.

psyllium

  1. Jitrocel indický je třeba rozmíchat ve 200 ml vody, čaje, ovocné šťávy nebo džusu a ihned vypít. Během dne je ale potřeba dbát na to, aby byl dostatečný přísun tekutin a to nejlépe čisté vody, nejméně by měl člověk vypít tak 2 litry. Doporučená denní dávka by měla být 1-2 čajové lžičky a podle potřeby 1-2x denně. Nejlepší je tento nápoj vypít mezi jídly a to nejlépe tak půl hodinku před tím, než se s chutí pustíme do připraveného pokrmu.
  2. Pokud si chceme upéct hamburger, tak musíme počítat s tím, že to nebude mít nic společného s klasickou známou podobou pečiva. Nicméně budou chutné a jedná se o lepší zdravou verzi. Postačí nám zhruba tento poměr 1 celé vejce a 1 lžička psyllia. Tento poměr násobíme, podle toho, kolik pečiva si chceme upéct. Rozmíchat, osolit, kdo chce, může přidat špetku prášku do pečiva a chvíli nechat stát. Absorpcí tekutiny z vajíčka se objem zvětší a to klidně i 4x více do objemu. Mezitím si vyhřejeme troubu, na plech dáme pečící papír a vytvoříme lžící malé bochánky. Vložíme do trouby, a když budou na povrchu světle hnědé, tak máme hotovo. Je třeba je nechat vychladnout a po rozříznutí plnit.