Co umí 3D tisk

3D tisk je už známý pojem. Stále ale tápete, jak takový proces probíhá? Jak vznikne požadovaný tvar ve vší přesnosti a z materiálu, jaký potřebujete? Proces tisku si můžeme představit jako tvorbu čehokoli z tenkých vrstviček materiálu. Jako se z cihel staví dům nebo ze stavebnice Lego poskládáte třeba i sochu, po vrstvách odspodu až nahoru, jednu po druhé vytvoříte i vytištěný předmět. Tak vám jej vyrobí i 3D tiskárna, informace o tisku se zadají do počítače a ten je převede k tiskárně, která z různých materiálů vrství hmotu po tenkých vrstvičkách až nahoru. Pořídit si ale vlastní a kvalitní 3D tiskárnu je ale dost nákladné, výhodnější je si nechat vytisknout co potřebujete od profesionálů. Zajistí vám hladký povrch, bezchybný materiál i přesné rozměry.

3D tisk koule

Ať je to několikamilimetrová součástka či objekt do čtyřiceti centimetrů, se vším si hravě poradí. Vybírat si můžete z mnoha barev a materiálů, které tiskárna nabízí. Většinou jsou to různé druhy plastů, nylon, guma, či materiál plněný dřevem. Liší se tuhostí, křehkostí, tvrdostí, je třeba uvážit, jaký materiál bude pro vás nejlepší. Zdá potřebujete odolnost vůči opotřebení nebo teplotám, či pružnost, uvažte, jakému prostředí bude předmět vystaven – venku (déšť, výkyvy teplot, UV záření… ), uvnitř, v ideální teplotě, v mrazu, v kontaktu s vodou či olejem… má být ohebný či spíš pevný a tvrdý?

3D tisk domečky

S tím vším vám ale poradí 3D tisk v Hradci Králové. Stačí poslat poptávku na jejich stránkách a poté, co se vám ozvou se domluvíte na veškerých podrobnostech. A co všechno se dá například vytvořit? Mohou to být různé součástky do aut, modely či jejich části, hračky, elektronické součástky, potřeby do kuchyně, jako jsou vykrajovátka a podobně, různé drobnosti či dárky, firemní značky, loga a názvy, ale 3D tisk se obecně používá i pro zubní a jiné pomůcky, protetiku a na vše, kde je zapotřebí přesné rozměry a malý počet výrobků. Využití je skutečně všestranné a 3D tisk je velmi přínosný.