Pěstujeme si zásobárnu vitamínů

V podstatě po celý rok si můžeme ze zrníček vypěstovat cokoliv, co nás jen napadne. Přirozeně pokud se chceme konkrétně zaměřit na naše zdraví a v zimním období například posilnit náš imunitní systém, tak bychom se neměli bát pěstování klíčků. Ty se dají pojídat v podstatě pořád a obzvláště pokud si je tak trochu namícháme podle druhu. Výhonek, který vznikne naklíčením, se poté může pochlubit velkým množstvím antioxidantů, vitamínů A, E, skupiny B a ty jsou velmi nepostradatelné v chladném počasí, jelikož posilují právě obranyschopnost organismu. Dále můžeme získat vitamín K a samozřejmě bez C to nepůjde.semena s motyčkou
Jak si vytvořit takovou lékárnu?
V první řadě je třeba pečlivě vybrat zdroj. Například semena na klíčky Naklíčeno, jsou k zakoupení ve vysoké kvalitě. Rozhodně by bylo dobré se vyhnout zahradnictví nebo obchůdkům, kde se prodává osivo. Tady jsou totiž k dostání semínka určená k sadbě, která mohou být již namořená a připravená tak pro sázení do půdy, abychom mohli úrodu sklízet z našich záhonků. Taková semínka skutečně nejsou určena pro domácí pěstování v klíčících nádobách, natož k následné konzumaci.naklíčená řeřicha

  1. Zakoupit si klíčící nádobu.
  2. Semínka v BIO kvalitě budou nejlepší a klidně si můžeme nakoupit více druhů.
  3. Zrníčka jsou suchá a to je v pořádku, nyní potřebují vodu, tak se budou proplachovat, namáčet a také se musí nechat okapat, aby neplavaly ve vodě, to by se mohly znehodnotit.
  4. Klíčení probíhá za pokojové teploty a některé druhy se mohou sklízet klidně za dva nebo tři dny.
  5. Péče o klíčky netrvá dlouho, je to v řádu pár minut.
  6. Sklizeň se může uchovávat po dobu nezbytně nutnou v chladničce, kde vydrží opět pár dnů. Nicméně víme, jak jsou dlouho staré a z jakého zdroje pochází, což je výhoda domácího pěstování.
  7. Po sklizni je čas na novou sadbu. Přirozeně nejlépe zase jiného druhu, kdy postup je naprosto stejný, odlišná může být doba klíčení. A pro nás to bude znamenat příjemnou změnu v nové chuti klíčků.